מחלות זקנה נפוצות

עם ההתבגרות יסבול כל אחד מאיתנו מירידה בתפקוד כל מערכות גופו. כולנו נחווה ירידה קוגנטיבית מסוימת שתשפיע ברמה כזו או אחרת על תפקודנו ביום יום עד כדי קושי בפעולות שיגרתיות ופשוטות לכאורה. משמעותה של ירידה קוגנטיבית היא ירידה ביכולת הריכוז, פגיעה בזיכרון ובהבנה וכפועל יוצא ירידה באיכות חייו של האדם.

עם ההתבגרות יסבול כל אחד מאיתנו מירידה בתפקוד כל מערכות גופו. כולנו נחווה ירידה קוגנטיבית מסוימת שתשפיע ברמה כזו או אחרת על תפקודנו ביום יום עד כדי קושי בפעולות שיגרתיות ופשוטות לכאורה.

משמעותה של ירידה קוגנטיבית היא ירידה ביכולת הריכוז, פגיעה בזיכרון ובהבנה וכפועל יוצא ירידה באיכות חייו של האדם.

קצב והיקף הפגיעה משתנים בין חולה לחולה. מחקרים סטטיסטיים הראו שככל שגיל האדם מבוגר יותר כך יואט קצב התקדמות המחלה. חולים צעירים בשיטיון יראו סימנים להתקדמות מהירה של הסימפטומים ביחס לקבוצה המקבילה המבוגרת מהם.

הירידה הקוגנטיבית תלווה לעיתים בירידה בתפקוד הפיזי. החולה הדמנטי יסבול בהדרגה מירידה ביציבותו, מקשיים בהליכה ולפעמים מרעד המדמה פרקינסון אך מקורו בתסמונת אחרת. בשלבים המוקדמים ימליץ רופא המשפחה על תרופות שתפקידן להאט את קצב ניוון תאי המוח. תרופות אלה ילכו ויהפכו לפחות ופחות אפקטיביות עד שיהיו מיותרות לחלוטין.

 הדמנציה – השיטיון בשמה העברי היא מחלה פרוגרסיבית (כלומר מהלכה הולך ומחמיר עם הזמן) והיא חשוכת מרפא. הרפואה המודרנית יודעת היום לאזן את חרדותיו של החולה, להקל על סיבלו ממחשבות טורדניות ומבולבלות, אך אינה מסוגלת לרפאו לחלוטין. לרב התרופות יש תופעות לוואי ידועות וצפויות וכדאי להתייעץ עם הרופא בנוגע להשלכות הטיפוליות.

משפחות רבות נוטות לעיתים קרובות להמעיט בחשיבות תופעת החרדה העמוקה אצל קשישים דמנטיים ולקבלה כתופעה שהיא גזירת גורל.

חרדה – היא תופעה קשה מאוד המחייבת התייחסות וטיפול רפואי. הביטוי שלה לעיתים תכופות אצל קשישים הוא חזרה מרובה ומודאגת על שאלות כגון – "איפה אני"? "מתי הולכים הביתה"? "מי לקח לי"?… "למה הוא מדבר עלי"? וכו'. הנטייה להתייחס בחיוך ובביטול לתופעה היא אנושית, אך טעות ביסודה. הבעיה מצריכה התייחסות ותכופות טיפול.

בני משפחה מסורים ימנעו לעיתים מלהעביר אדם לטיפול מוסדי כדי להימנע מטיפול תרופתי הנתפס בעיניהם כסימום או כהפיכה ל"זומבי". כתוצאה מכך קשישים רבים מכלים את ימיהם בסבל בחרדות קשות ומייסרות שאינן נתפשות ככאלה ע"י בני המשפחה.

חשוב לזכור שאין להתעלם מתופעות כאלה המשקפות מצוקה אמיתית. יש לפנות ולקבל עזרה מרופא המשפחה שיפנה לפסיכיאטר המתמחה במחלות זיקנה.

בבתי אבות מסויימים (דוגמת המרכז הגריאטרי "הדסים") מוערכים החולים מדי 3 חודשים ומצבם הנפשי מטופל ע"י פסיכיאטר הנמנה על הצוות בסמוך להיווצרות הבעיה. החולה יישאר במעקב כל תקופת שהותו במרכז ומצבו יאוזן בכל עת שידרש לכך. מבחינה זו מצבם של חולים דמנטיים הנמצאים במסגרת, טובה בהרבה מקשישים הממתינים בביתם במשך חודשים ארוכים לתורים בקופות החולים בהם הם מבוטחים.

צוות המרכז ישמח לעמוד לשירותכם בהסבר או שירות בנוגע ליקירכם.

מאמרים נוספים:

בית אבות או להישאר בבית

פחות מהפן הכספי ויותר בפן האנושי יש איזה שהוא קושי להכניס את ההורה לבית אבות. מצד אחד יש את נושא הבדידות שאפילו אם יש מטפלת צמודה עדיין אין זה אומר שהיא ממלאה את הפן החברתי לו זקוקה האוכלוסייה בגיל הזהב. הילדים כבר עזבו את הבית, כל אחד נתון לשגרת חייו שלוקחת ממנו את רוב הזמן והביקורים הופכים לקצרים ולעיתים גם תכיפות הביקורים יורדת. מצד שני יש את בית האבות שמשום מה מרגיש להרבה אנשים כמו "נטישה" מה שמקשה עליהם את המעבר.

קרא עוד »

ההתלבטות בין הבית לסידור המוסדי

שנים של ניסיון לימדו את העוסקים בטיפול באוכלוסיה המבוגרת על הקשיים והלבטים המלווים את מי שעליו לקבל החלטה ולהביא לידי ביצוע מעבר של יקירו מבית לסידור מוסדי. מוסדות גדולים ומכובדים, דוגמת המרכז הגריאטרי "הדסים" מקיימים ועדת קבלה לפני כניסה. להפתעת בני המשפחה הם ישמעו לעיתים את איש הצוות אומר להם שאבא או אימא עדיין יכולים וצריכים להישאר בביתם, לרוב עם מטפל צמוד.

קרא עוד »

מחלקת צלולים סיעודיים

מחלקת צלולים סיעודיים הינה מחלקה אשר מקבלת דיירים הזקוקים לעזרה סיעודית והשגחה רפואית 24/7 יחד עם זאת הם צלולים בדעתם . ייחודיות של מחלקה זו שהיא מאפשרת לדיירים להמשיך לנהל את חייהם בעצמאות מרבית כגון קבלת החלטות לבד, להשתתף בקבוצות פעילות שונות, להעביר זמן פנאי כרצונם ולהרגיש שהם עדיין עצמאים וממשיכים לתפקד לצד השגחה סיעודית ופיקוח רפואי.

קרא עוד »

שרות סוציאלי בהדסים

במרכז גריאטרי הדסים אנו שמים דגש מיוחד על רווחת הדייר. אחד השירותים החשובים שאנו מעניקים לדיירים שלנו הינו שירות סוציאלי, המקנה לכל דייר ובני משפחתו משענת ובטחון. השירות הסוציאלי שלנו מורכב מצוות ותיק של עובדות סוציאליות , אשר כל אחת מהן מלווה את המחלקות שלה ומהווה חוליה מקשרת בין צוות המחלקה, דיירים ומשפחותיהם.

קרא עוד »

אילו שירותים צריך לספק מרכז גריאטרי?

מרכז גריאטרי הינו בית אבות סיעודי המעניק שירותים נרחבים לדיירים הזקוקים לטיפול סיעודי. בשונה מבית אבות רגיל, המעניק לדייריו חיי חברה פעילים, חוגים, סדנאות, מזון איכותי ושירותי רפואה בסיסיים, מרכז גריאטרי במסגרת בית אבות סיעודי מעניק לדייריו שירותים כבכל בית אבות רגיל בתוספת שירותי רפואה נרחבים לדיירים הזקוקים לטיפול סיעודי והשגחה צמודה.

קרא עוד »

כניסה למרכז גריאטרי

גריאטריה הינה תחום רפואי העוסק בחקר מחלות הנפוצות בתהליך ההזדקנות. כיום בעולם תוחלת החיים גבוהה מבעבר וכתוצאה מכך ישנן מחלות רבות המלוות את תהליך הזקנה שהתארך ולפיכך נושא זה הינו חשוב ביותר לשירותי הבריאות והרווחה.

קרא עוד »

שימו לב

המידע והתכנים המופיעים באתר ניתנים "כמות שהם" (AS IS) וללא אחריות מכל סוג שהוא. התכנים באתר אינם מהווים עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. לא תהיה למשתמשים כל תביעה, דרישה או טענה, מכל סוג שהוא כלפי vtveria.people-leads.com ו/או בעליו של האתר ו/או כלפי צוות הכותבים, העורכים והיועצים המשתתפים בעריכתו.

דילוג לתוכן