גריאטריה הינה תחום רפואי העוסק בחקר מחלות הנפוצות בתהליך ההזדקנות. כיום בעולם תוחלת החיים גבוהה מבעבר וכתוצאה מכך ישנן מחלות רבות המלוות את תהליך הזקנה שהתארך ולפיכך נושא זה הינו חשוב ביותר לשירותי הבריאות והרווחה.
מהן מחלות הזקנה הנפוצות?
ירידה קוגניטיבית ותפקודית של מערכות הגוף השונות.
השפעה על התפקוד היום יומי – עשיית הפעולות הפשוטות הופכת קשה ולעיתים בלתי אפשרית ללא עזרה.
אבדן כושר פיזי – היכולות הגופניות הולכות ופוחתות, החלשות השרירים משפיעה על יכולת התנועה.
אבדן כושר קוגניטיבי – ירידה בריכוז, ירידה בזיכרון ולעיתים אף ירידה במשכל.
לא כל חולה סיעודי זקוק לטיפול גריאטרי, מחלות הזקנה פוגעות בכל אדם ברמה שונה ובאופן אחר והטיפול בקשיש הסיעודי מתבצע בצורה שונה מאחד לאחד. כששומעים גריאטריה באופן טבעי יש קונוטציות למחלות קשות ולקשישים תלותיים אשר אינם מתפקדים כלל. למעשה אין כך הדבר, אמנם גריאטריה עוסקת בטיפול במחלות הזקנה, אך כפי שציינתי קודם ישנם שלבים ודרגות למחלות הזקנה ואצל כל מטופל סיעודי זה מתבטא באופן אחר.
כיום קיימים בתי אבות סיעודיים וגריאטריים אשר החיים פורחים שם גם בגיל השלישי – גיל הזהב. מרכז גריאטרי מציע כיום מעבר לטיפול האישי המותאם לצרכיו האישיים של כל דייר הן מההיבט הרפואי והן מההיבט התזונתי, מרכז גריאטרי ענף בפעילויות חברתיות, מועשר בתרבות ומעודד לפעילות בסדנאות, חוגים ופעילות גופנית.
להכניס קרוב יקר לבית אבות הוא תהליך לא פשוט רגשית גם לקשיש הסיעודי וגם לבני משפחתו. הקשישים מתקשים לקבל את מרות הזקנה ולהבין שהם קצת יותר תלויים באנשים מבעבר והם זקוקים להשגחה, אבדן השליטה על חייהם קצת מקשה על התהליך, כמו כן שינויים בגיל הזהב גם הם לא פשוטים ומערערים את הביטחון במוכר והידוע. גם בני המשפחה מתקשים להכניס את יקיריהם למרכז גריאטרי, לעיתים זה מלווה בתחושה כי הם לא עושים הכל עבור יקיריהם או מתקשים לראות את יקיריהם במצבם המוגבל, ישנה מן תחושת אשמה כאילו שהם נטשו אותם.
כל התחושות הללו של שני הצדדים הן לגיטימיות בהחלט ומה שבטוח עוד יותר הוא שלאחר ההתאקלמות במרכז גריאטרי תחושות אלו ייעלמו בהדרגה ויתחלפו בסיפוק כאשר יראו את יקיריהם פורחים (על אף יכולותיהם המוגבלות) ומגלים חיי חברה, דבר המחליף את תחושת הבדידות הטבעית של הקשישים. למעשה ההזדמנויות המצפות לקשיש הסיעודי במרכז גריאטרי גדולות ומתגמלות הרבה יותר אם היה נשאר בביתו עם מטפל או אפילו אם היה נשאר בגפו וללא עזרת אף אחד.
מרכז גריאטרי מעבר לכך שהוא מספק את הטיפול הרפואי הראוי לכל דייר, שם דגש גם על הפן הנפשי של תשושי הנפש ומעודד אותם לעצמאות, לפעילות ולחיי חברה גדולים יותר ממה שהיה יוצר לעצמו במסגרתו הפרטית.
יתרונותיו של מרכז גריאטרי או בית אבות סיעודי:
1. הקשיש תמיד נמצא תחת השגחה טיפולית של צוות רפואי מקצועי ומיומן המודע לכל בעיותיו הרפואיות וצרכיו האישיים.
2. מרכז גריאטרי נותן לבני המשפחה אפשרות להיות מעורבים בחיי יקיריהם ויחד עם זאת מעניק להם חופש ועצמאות מטיפול ביקיריהם תוך ידיעה ושקט נפשי כי הוא מקבל את כל התנאים הנפשיים והרפואיים להם הוא זקוק ויותר.
3. תמיד יש מענה מידי לכל בעיה שתתעורר ובכל שעה ביום.
4. טיפוח הקשיש ועידוד לעצמאות.
5. דגש על הפן הסוציאלי – חיי חברה, תרבות ופנאי לאתגר ולהעסיק את הקשיש הסיעודי.
6. לא צריך לטרטר את הדייר ממקום למקום – הבדיקות הרפואיות נעשות במרכז תחת ידיהם של צוות רופאים מיומן ומקצועי בתחום הגריאטריה.
7. פיזיותרפיה – רבים מהמרכזים הגריאטריים נותנים גם שירותי פיזיותרפיה באמצעות צוות מקצועי ומיומן, כך שאין צורך לצאת למרכזים ובתי חולים אחרים.
נכון, הצעד שבו אתם מעבירים את יקיריכם מביתו ובטחונו למקום זר הוא לא פשוט ומלווה בתחושות כבדות, אך היו סבורים ובטוחים כי לאחר ההתאקלמות של הקשיש הסיעודי תבינו עד כמה היה נחוץ לו המעבר הזה ואיזה שינוי מבורך חל בו, התחושות הכבדות יתחלפו בסיפוק ורגשות האשם המצפוניות שתמיד מלוות את התהליך ילכו וייעלמו מאליהן.